Så snusar man i Norrbotten

Svenskar har alltid älskat att snusa och ända sedan snuset kom till har det utvecklats till en rad olika sorter. Velo snus är bara en av dem och just nu är det vita snuset på stark uppgång. Det innehåller mindre nikotin och kan komma i alla möjliga smaker. Men funkar det för folk i Norrbotten som alltid varit speciellt vana vid det lösa snuset?

Hur snusar svenskar i allmänhet?

Det är en stor del av svenskarna som snusar, det har säkert inte undgått någon. Allra mest snusas det i Norrland, Svealands östra delar samt på Gotland. Varför det är så vet man inte riktigt. I storstadsområdena snusar man minst, även om man tycker att de flesta verkar bära på en snusdosa i fickan när man är ute och går i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Läs mer om snusvanor här.

Hur snusar man då i Norrbotten? Jo, här har snuspåsarna inte lyckats göra samma genombrott som i resten av landet. Lössnus från olika varumärken är fortfarande den typ av snus som folk använder. Snus som Velo snus letar sig sakta in i norra Sverige men än så länge har det skördat fler framgångar söderöver.

För dig som är från Norrbotten eller norra Sverige och är lite nyfiken på Velo snus, ska vi självklart förklara vad det är. Velo är ett varumärke som tillverkar snus i olika smaker. De gör vitt snus i portionspåsar så att den blir lättare att både sätta in och ta ut. Velo hette tidigare Lyft och har nu bytt namn. De är kända inte bara för sitt vita snus utan också för sina snygga snusdosor i cool design.

Fem eller fler snusdosor i veckan

Det verkar inte som om folk i norra Sverige vill fjärma sig från snuset. Enligt snusrapporter snusar folk i bland annat norra delarna av landet så mycket som fem dosor i veckan, eller till och med fler. Än så länge verkar de personer som snusar där också välja högre nikotinhalt än i storstadsområdena som numera börjar övergå till vitt snus. Kvinnor försöker dock trappa ner eller övergå till vitt snus, men männen håller fast vid sina snusvanor än så länge.

Det vita snuset är ett bättre alternativ till rökning och brunt snus

Vitt snus blir allt mer populärt, speciellt bland rökare som vill sluta. För att långsamt minska sitt nikotinintag och långsamt vänja sig av med tobaken och nikotinet och den hemska lukten, tar många f.d. rökare upp snusningen istället. Och istället för det bruna snuset som gav fula tänder så har man nu givit folk ett ytterligare bättre alternativ – det vita snuset, bland annat från Velo.

Huruvida snusare från Norrbotten kommer att välja det alternativet före det vanligare är en intressant fråga.