Pajala

Norrbotten är stort, och det finns mycket att se, äta och göra i alla dess kommuner och städer. Men en norrbottnisk stad som särskilt förtjänar ett besök är Pajala. Det som gör Pajala speciellt är den mångkulturella historia som staden har, där svenska, finska och samiska traditioner och kulturer har mötts för att forma det som är unikt tornedalskt.

När du befinner dig i Pajala måste du för det första prova de lokala specialiteterna, vilka framförallt är ortens renkött, nyplockade hjortron, och den speciella kaffeosten. De två sistnämnda kan gärna kombineras, då kaffeost ofta serveras med hjortronsylt. Andra saker att njuta av i Pajala är ett varmt bastubad, följt av ett kallt bad i Torne älv eller i snön.800px-Leipäjuusto_cheese_with_cloudberry_jam

Det finns dock mer att göra i Pajala än att bara äta och leva gott. I Pajala finns till exempel Vasikkavuoma, norra Europas största slåttermyr. Den är hela 250 hektar stor, och området är idag ett naturreservat. Slåttermyren är lättillgänglig för alla att uppleva, då en lång träspång leder rakt ut i naturen. I naturreservatet kan man också uppleva hur det var att leva och arbeta där förr genom att gå med på en guidad visning, som avslutas med middag eller kaffe. Hela besöket tar mellan två och tre timmar, och man måste minst vara en grupp på fem personer för att ta del av upplevelsen.

Närmare centrum av staden kan den som vill gå på sightseeing besöka Pajalas kyrka från 1797, och världens största solur, som med sina 38,33 meter i diameter står mitt i Pajala stads centrum. Den historieintresserade kan också gå förbi Lœstadiuspörtet, som var Lars Levi Lœstadius bostad fram till hans död 1861. Det finns även ett museum i närheten av bostaden.

Om du blir så förälskad i Pajala att du bestämmer dig för att skaffa en sommarstuga där, måste du vara beredd på att många av stugorna i Pajala, liksom i många delar av Sverige, inte har bekvämligheter som toalett inomhus, utan istället använder sig av utedass. Om det inte passar dig kan du behöva investera i att bygga ett badrum i din nya stuga. Du hittar allt du behöver för det, till exempel toalettstolar, på Buildor.se.