På jakt i Norrbotten

Om du har jägarexamen och vill ge dig ut på jakt i Sverige, kan Norrbotten vara ett förstahandsval. En av anledningarna är att naturen är förgjort vacker och allehanda rovdjur springer omkring i vildmarken. Dessutom är fiskemöjligheterna enorma – men det är en annan historia.

Rovdjur att se i Norrbotten

I Norrbotten samsas brunbjörn, varg och lodjur. Dock krävs en licens på detta eftersom de här djuren är fridlysta och du måste följa strikta regler om du ska jaga dem. Det bästa är att läsa mer på Norrbottens Länsstyrelsens hemsida om rovdjursjakten och vilka regler som gäller.

Livet som jägare i nordligaste Sverige

Att vara jägare kan inge en fantastisk frihetskänsla som ofta inte kan beskrivas. Om du dessutom utövar jakt i Norrbotten som ligger i nordligaste Sverige, så stöter du på en vildmark som heter duga. Som du själv förstår behöver du ha rätt fritidskläder både sommar som vinter eftersom sommaren bjuder på enträgna mygg och knott, medan vintern bjussar på kyla på uppemot 30 minusgrader. Även skor och utrustning och GPS med mera är extremt viktigt att ha med sig och rätt utrustning gäller även för din jakthund.

Med det sagt är livet som jägare i Norrbotten något att utöva med liv och lust om du bara har med dig allt du behöver.

Jakt på småvilt

Om du är en hejare och en jägare på småvilt är det dock enklare än att ta dig an de större rovdjuren. Småvilt finns det gott om i Norrbotten, såsom hjort, hare och fågel med mera. Du kan köpa ditt jakttillstånd hos Länsstyrelsen i Norrbotten om du vill upp och skjuta småvilt.

Norrbottens bästa jaktmarker

I Norrbotten och övriga norra Sverige är efterfrågan på jakttillstånd stor. Det finns flera stora företag som låter jägare vistas och jaga på deras marker, såsom Sveaskog etc. För att få tillåtelse krävs det enbart att du har en jaktlicens och du kan ingå i en förening, jaktlag, vara en privatperson med jakten i blodet eller vara intresserad och behörig att jaga i någon annan form. Eftersom Norrbotten har en så stor vildmarksyta och det bor betydligt färre människor här per kvadratkilometer än längre söderut i Sverige, finns det gott om skog och mark att sätta klorna i.

Det bästa du kan göra för att hitta intressanta jaktmarker att ”hyra” är att ta dig en titt på de olika företagens hemsidor och scrolla vidare till de tillgängliga markerna som finns. Även Länsstyrelsen har koll på var du kan jaga. Också Svenska Jägareförbundet har järnkoll på vilka jaktmarker som finns att tillgå uppe i Norrbotten. Jägareförbundet förfogar själva över ett stort antal jaktmarker i Sverige, så ett tips är att börja där innan du beger dig norrut i landet.