Övertorneå

Har du besökt vackra Övertorneå någon gång? Här finns det gott om vackra naturupplevelser. Du kan njuta av fiske i Torneälven, uppleva midnattssolen, titta på det vackra norrskenet och äta lokala läckerheter som Kalix löjrom. Beroende på vilken årstid som du väljer att besöka Övertorneå finns det olika aktiviteter att göra. På sommaren kan du uppleva midnattssolen och fisket i Torneälven. Vill du bara ha en lugn dag med och sol och bad? Då kan du besöka Ekobadet. Här kan du bada i uppvärmda pooler och åka vattenrutschkanor. För de små barnen finns det även en barnpool. Besöker du Övertorneå under vintern finns här goda möjligheter till att åka skidor. Du kan både åka längdskidor och åka utför. I byn Svanstein hittar du en skidanläggning med 16 nedfarter och en snowpark. I systemet finns det 4 liftar som tar dig upp för berget. Längdspåret som finns på anläggningen tar dig på vackra rundor runt berget.

Ovanligt fynd i svampskogen

På tal om naturupplevelser så fick Per Huuva en naturupplevelse utöver det vanliga när han var i skogen nu i höstas. för första gången i Sverige hittades soppen Suillus Asiaticus. Per skulle egentligen ut i skogen för att jaga älg men istället för en älg fick han med sig den sällsynta svampen hem. Suillus Asiaticus trivs vid lärkträd och det var just vid lärkträd som Per hittade den ovanliga soppen. Under sin jakttur bestämde sig Per för att titta efter lärksopp eftersom han visste ett ställe i skogen där det brukar finnas lärksopp. Den här gången hittade han ingen utan istället den ovanliga soppen som han själv beskriver som ”stor som ett tefat”. Mikael Krikorev, som är svampkonsulent och mykolog på SLU i Uppsala, berättar att svampen har hittas i Finland vid ett 20-tal tillfällen, några enstaka gånger i övriga Europa och även i Ryssland. Suillus Asiaticus är släkt med smörsoppen och hålsoppen som båda finns i Sverige. Suillus Asiaticus verkar ha invandrat till Sverige från Ryssland. Övertornå bjuder verkligen på upplevelser utöver det vanliga. Varför inte passa på att vandra i skogen och leta efter svamp under ditt besök.

Var väljer du att bo?

Om du kommer på vintern för att åka skidor i Svanstein finns det, förutom stugor att hyra på området, vandrarhem samt camping. På området hittar du också pub, restaurang och bastu. Allt du behöver för att du ska trivas under din skidsemester. Vill du bo med naturen precis utanför knuten? Då finns det både vildmarkscamping samt stugor att hyra. Vildmarkscampingen ligger vid sjön Naarajärvi. Här kan du passa på att fiska och det finns också möjlighet till jakt. Vill du hellre checka in på en traditionell camping kan åka till Norrsken Lodge som ligger vackert vid Torneälven. Är du intresserad av konst? Då finns det perfekta boendet för dig på Arthotel Tornedalen. Förutom konst och konsthantverk bor du i ett område med vacker natur. Hotellet har byggt ett utsiktstorn i vildmarken där du kan njuta av vacker utsikt och himmelens fenomen. Oavsett var du väljer att bo kan du hitta finansiering på https://enklare.se/. Så vad väntar du på? Låt din nästa resa i Sverige gå till vackra Övertorneå.