Norrbottenspetsen

Norrbottenspetsen är den lilla hunden med det stora hjärtat, och en av Sveriges inhemska raser. Rastypen är liten jaktspets och den tillhör rasgrupp 5, spetsar och urhundar. Den tillhör även grupperingen skällande fågelhundar och ibland kallas rasen för Norrbottens skällande fågelhund.

En gammal ras

Man tror att vandrande folkslag från öster, som kvänerna, förde med sig små lajkor från Ryssland som blandades med de inhemska jakthundarna. Detta blev sedan grunden till norrbottenspetsen. Den var populär att jaga med och användes till pälsjakt på sobel, mård, hermelin och ekorre. Idag används den mest till fågel, men det finns hundar som framgångsrikt jagat både älg och björn.

1910 publicerades ett förslag till rasstandard av Svenska Kennelklubben. Efter andra världskriget rasade priserna på päls och pälsjägarna fick försörja sig på annat. Detta ledde till att rasen minskade i popularitet och glömdes bort. 1936 registrerades den sista norrbottenspetsen i kennelklubbens stamboksregister och 1948 förklarade kennelklubben rasen som utdöd.

Rasen räddas

På 60-talet lyckades några jägare skrapa ihop ett fåtal rastypiska individer som levt som gårds- och sällskapshundar på gårdarna i Norrbotten. 1967 hölls en inmönstring för lite mer än 100 hundar. Hälften av dem bedömdes som tillräckligt rastypiska och fick officiellt heta norrbottenspets. Samma år erkände Svenska Kennelklubben rasen som officiell i landet.

Det är en numerärt liten ras och det föds knappt 200 valpar om året i landet. Ser man till den befintliga stamboken hos SKK finns det i juni 2019 totalt 9683 stycken registrerade. Den första med registreringsdatum från 1984. Av dessa nästan 9700 hundarna är det ett antal som inte lever idag men som inte är dödförklarade i registren. Norrbottenspetsen är en Sveriges nationalraser idag.

Trevlig hund som gillar att jaga

Norrbottenspetsen är en liten hund, runt 40-50 cm hög, med kort tät och tjock päls i två lager. Den är oftast vit med gulröda eller rödgula fläckar. Storleken och dess trevliga sätt gör att den är en fin gårds- och familjehund vid sidan av jakten. Rasen trivs med människor och vill vara med där det händer något. Den är pigg, glad, modig och skarp inom jakten. Den används till jakt på skogsfågel, men eftersom det är en kavat och mångsidig hund så används den även till älg, björn och vildsvin. Hur det går till att jaga skogsfågel har Västerbottenkuriren skrivit om i en artikel om trädskällarjakt. Den används även till viltspår och eftersök.

Livet med jakthund

Att vara jägare är en livsstil. Det krävs ett speciellt psyke för att kliva upp tidigt en iskall natt och ge sig ut i skog och mark för att sitta still och dricka kaffe. Eller för att gå hur många kilometer som helst för att hitta vilt eller en bortsprungen hund. Alla jägare vet dessutom vikten av att ha en passande bil. Allt ska få plats där. Redskap, hund, bur, fika, kläder, vapen…

Passar inte ditt åkdon för ändamålet kan du värdera din bil online, sälja den och skaffa en ny med hjälp av Riddermark Bil AB. Värdera online i lugn och ro för att sedan välja ut ett bättre fordon till dig och jaktkamraten i bagageluckan.