När Kiruna flyttades

Kan man verkligen flytta en hel stad? Svaret på den frågan är ja, det kan man. 2017 inleddes flytten av Kiruna och kulturbyggnaden Arbetarbostaden B5 blev den första byggnaden som den 24 maj antog sin nya plats. Arbetet pågår ännu och det är mycket som återstår innan den gamla staden i sin helhet står på sin nya angivna plats.

Bakgrunden

Det är allmänt känt att gruvbolaget LKAB har haft en betydande roll för Kiruna och många boende antingen arbetar, eller känner någon som arbetar, för gruvföretaget. År 2003 meddelade LKAB att markdeformationer kring gruvan och därmed kring staden Kiruna, gjorde området osäkert att bo i. Olika sprickor utvecklade sig betydligt fortare än vad man hade beräknat och därmed slog man larm till kommunen. Redan året efter gick kommunen ut med ett pressmeddelande där man meddelade att staden måste flyttas. De flesta höjde nog på ögonbrynen då de läste nyheten för det hör inte direkt till vanligheterna att hela städer flyttas på detta vis. Visserligen har det genom åren ingått att olika renoveringar på vissa byggnader utförts, och reparationer som stambyte och andra liknande åtgärder.

Stadskärnan antar sin form

Den nya stadskärnan började ta sin form redan 2014 men ännu återstår mycket innan det är färdigt. Under 2017 flyttade även flera kulturbyggnader och placerades vid foten av berget Luossavaara. De allra första optimistiska planerna gjorde gällande att stadskärnan skulle stå redo detta år men nu pekar allt mot att det dröjer till 2022 innan människor kan flytta in ordentligt. Tidsplanerna har fått ändras vilket är förståeligt, då det är så stora delar som måste flyttas samtidigt. Den helt nya stadskärnan ligger dock inte så långt ifrån den nuvarande, cirka tre kilometer öster om där den just nu är placerad. Under 2017 påbörjades byggandet av det nya stadshuset och hela fem arkitektteam tävlade om att utforma det. Tävlingsbidraget ”Kristallen” blev det vinnande budet, som färdigställdes 2018.

Mer än en gruvstad

Kiruna är ett gruvsamhälle som grundades 1900 av dåvarande disponenten till gruvföretaget LKAB. Redan i slutet av 1890-talet inledes brytningen av järnmalm i berget Kiirunavaara, vilket även lade grunden till de arbetstillfällen som behövdes för att staden skulle växa. Kiruna beräknas ha strax över 17 000 invånare och är ena av Sveriges nordligaste städer med flygplats. I Kiruna finns vid sidan om järnmalmsbrytningen även en betydande rymdforskning sedan 1940-talet. Bara fem mil utanför Kiruna ligger nämligen raketbasen Esrange och kring Kiruna bedrivs även forskning om Norrsken. Turismen har även varit en stor del i Kiruna med bland annat Ishotellet i Jukkasjärvi, som ett dragplåster. Kiruna är en avlägsen plats som är upplevelserik att besöka på såväl vintern som sommaren, men sommartid gäller det att ha med sig skydd mot myggen.