Hitta bostad i Norrbotten

Att flytta till Norrbotten är något som många drömmer om. Oavsett om du är hemvändare eller kommer söderifrån så är du mer än välkommen att flytta hit. I den här artikeln har vi samlat några tips på hur du kan tänka när du ska hitta någonstans att bo i Norrbottens län.

Välj ort

Norrbottens län ligger i den nordligaste delen av Sverige som är täckt av landsbygd, mindre orter och något större städer. Inför att du ska flytta till Norrbotten är det bra om du vet var du vill flytta. En del har drömmen om att leva på landsbygden medan andra vill bo i stan. Några av de större orterna i Norrbotten är Kiruna, Luleå och Piteå. Om du till exempel har ett intresse av att flytta till Luleå men inte varit där innan, kan det vara bra att höra med lokalbefolkningen om vilka bostadsområden som kan vara aktuella för dig att flytta till. Om du inte redan har kontakt med några Luleåbor kan du skriva ett inlägg i en Facebookgrupp för Luleåbor där du snabbt kommer att få flera förslag och inblick i vilka områden som är bra att bo i.

Hitta rätt bostad

För att kunna flytta så behöver du hitta en bostad. Om du vet på ett ungefär var i Norrbotten du skulle vilja bo, kan du börja med att söka efter bostäder till salu inom ditt önskade område. Du kommer snart att märka att det finns en del att välja på. Du kan köpa din bostad, eller så kan du hyra den.

Om du har bestämt dig för att du vill hyra din bostad istället för att köpa den, behöver du så snabbt som möjligt skriva upp dig i en bostadskö. Eftersom de allra flesta hyresbolagen räknar köpoäng ska du ställa dig i kö så snart du bestämt dig att du vill flytta till en valfri ort i Norrbotten. Kolla upp vilka hyresbolag som finns och ställ dig i bostadskö så snart som möjligt för att öka chanserna att få en bostad inom kort.

Den dolda bostadsmarknaden

Det många inte tänker på är att det finns en dold bostadsmarknad. Med dold bostadsmarknad menar vi de bostäder som finns att hyra eller köpa utan att de finns utannonserade. Om du är intresserad av att köpa eller hyra en bostad någonstans i Norrbotten, kan det vara värt att lägga ut en annons. Fördelen med att lägga ut sina egna annonser är att du i annonsen kan ange dina egna önskningar. Om du letar efter en gård på landsbygden eller önskar hyra en bostad för högst en viss summa i månaden, eller vill ha tillgång till eget badrum och kök, kan du skriva det i din annons. När du sätter ut din annons kan du välja och vraka bland de som hör av sig. Du kan sätta ut en annons i en eller flera tidningar, eller så kan du använda dig av Blocket Bostad.