Fördelar med att besöka Norrbotten

Om du saknar lugnet och närhet till storslagen natur är inget bättre än svenska Lappland eller Norrbottens län. Denna arktiska region är så pass naturskön och välbevarad att UNESCO inkluderat Laponia som världsarv. Regionen erbjuder mängder med upplevelser. Till exempel upplever du en traditionsenlig kultur och folklore, vidsträckta områden av natur och vildmark, midnattssol, norrsken samt mycket annat.

Fyra fantastiska anledningar till besöka eller till och med flytta till Norrbottens län presenteras härnäst. Läs vidare!

4 fördelar med att besöka Norrbotten

1. Orörda vildmarker och otrolig natur. Endast Norrbottens natur och vildmarker är ett tillräckligt skäl till att göra ett besök. Packa ihop utrustning som ryggsäck, sovsäck, kikare och mikroskåp för att göra en djupdykning i denna värld. Här finns nämligen en av Europas största och äkta vildmarker med en liten inverkan från människor. Naturen är kraftfull och rå med vidsträckta och nästintill oändliga tall- och granskogar, fridfulla byar och rytande vattenfall.

Hösten bjuder på brinnande färger med mjuka solskenshöjdpunkter och sedan får du chans att se på norrskenet i himlen. Under vintern läggs ett tjockt snötäcke på berg och dalar som förvandlar regionen till en sagolik plats. Även om årstiden är mörk gör snön att mark och omgivning lyses upp med glans. Det ger ofta ett glittrande sken.

Trots att Norrbotten karaktäriseras av kyla, snö och mörker upplever du vår och sommar även här. Under denna varmare årstid kan du plocka svamp, paddla och uppleva hur himlen lyser rosa av midnattssolen.

2. Här bor samer. Lång tid innan svenskarna och vikingarna fanns ursprungsbefolkningen samerna. De fanns i själva verket i regionen tusentals år innan och omnämns redan av romarna på 100-talet efter Kristus. Samerna har sitt eget språk och kultur. Deras område kallar de för Sápmi och denna region finns sedan 1996 på UNESCO:s världsarvslista. Detta bidrar till att skydda samernas viktiga kombination av unika kultur och natur. Dessutom har UNESCO utropat Laponia till ett av de bästa bevarade nomadområdena med den enda kvarvarande ursprungsbefolkningen. Än idag försörjer sig fortfarande 10 procent som nomadiska renskötare. Förutom i norra Sverige bor samer även i Finland, Norge och Ryssland.

3. Nationalparker. I Norrbottens län finns det fyra fantastiska nationalparker:

  • Muddus nationalpark
  • Padjelanta nationalpark
  • Stora Sjöfallet
  • Sarek nationalpark

Sarek nationalpark bjuder på ett levande samiskt kulturlandskap. Här finns höga berg på över 2000 meter och omkring 100 glaciärer.

4. Norrsken och midnattssol. I Norrbottens välbevarade vildmark ger det dramatiska landskapet otroliga naturupplevelser, inte minst av midnattssol och norrsken.