Flytta till Norrbotten

Om du längtat efter mer frihet och natur är Norrbotten ett gott val. Att flytta till nordligaste Sverige kräver en kreativ och självständig person som inte är rädd för att arbeta och finna lösningar. Lönen är ett mer rofyllt liv, med vänliga människor, norrsken och natur in på knuten.

Flytta till Norrbotten

Det är lätt att få tag i ett stort och bra hus i Norrbotten, vare sig du vill bo i en stad eller på landet. Huspriserna är låga och utbudet relativt stort. Många hus har också tillhörande gäststuga eller bastu på tomten – du kan få mycket för pengarna. Vintertid kan du spara in elkostnaden genom att elda i kaminen och köpa el från Tibber, som erbjuder billig grön energi.

Det som ofta påverkar vart vi flyttar är jobb. Om du har en akademisk utbildning kan du lätt hitta jobb i Norrbotten, men det finns jobb för alla utbildningar och begåvningar. Många som bor i Norrbotten eller i Norrlands inland är egenföretagare. Genom den digitala revolutionen kan du arbeta mot både Stockholm och Kina, samtidigt som du sitter mitt ute i skogen och njuter av en älg som traskar förbi.

Bo i nordligaste Sverige

En norrlänning känner igen en annan norrlänning, särskilt de som kommer från Norrlands inland eller från Västerbotten och Norrbottens län. Det skapar en särskild gemenskap och mentalitet att leva nära naturen och ibland behöva be grannen om hjälp, vilket är en del av den sköna livsstilen som finns på den svenska landsbygden. Vintertid är det mycket gnistrande snö och norrsken, det känns oftast ljusare i ett vintrigt Norrbotten än i en grå stad i södra Sverige utan snö. Snön och stjärnhimlen lyser upp. Vintertid finns också möjligheten att se rikligt med norrsken, både vitt, grönt och ibland också sprakande rött. Sommartid finns det stora möjligheter att plocka bär som blåbär och hjortron – Norrlands guld – och ha en egen sjö att bada i. Det finns också mygg, men många norrlänningar håller tomten myggfri genom gasolmyggjagare. Du måste alltså inte dela grillkvällen på altanen med myggen, utan kan hålla dem på bekvämt avstånd.

Det är billigare att bo i Norrbotten än i någon av de större städerna som Stockholm, Göteborg eller Malmö. Du behöver inte heller tillbringa lika mycket tid i bilköer och spar på så sätt in både pengar och tid. Samtidigt har du flera flygplatser och kan rent av flyga direkt från Skellefteå till Grand Canaria under chartersäsongen. I norr är flyg ett nödvändigt transportmedel och det finns flera flygplatser som flyger till Stockholm dagligen. Det kan rent av ta dig längre tid att komma till London eller Berlin från en mindre ort mitt i Sverige, än om du bor i Norrbotten, då flyget är så viktigt för näringslivet. I Luleå finns också ett bra tekniskt universitet med kontakter världen över.