Fiska i Norrbotten

Att fiska i Norrbotten är en av de största naturupplevelser du kan uppleva. Här finner du mängder med orörda vatten mitt i den vackra norrländska vildmarken. Men hur gör man du för att få den där drömfångsten som man hela tiden går och längtar efter? Genom att läsa på får du mängder med experttips. Men bara för att man följer experttipsen betyder inte det att storöringen hugger. Precis som om man spelar på hästar och följer experttips såsom fem tippar v75, måste det till lite egna tricks för att lyckas. Det viktiga när man fiskar i Norrbotten är att pröva sig fram med olika beten. Fisken hugger olika beroende på bland annat årstid, temperatur, väder och tidpunkt på dygnet. Men med lite experttips och en stor portion tålamod så kommer fiskeäventyret i Norrbotten bli något alldeles enastående!

Så fångar du rekordfisken i Norrbotten!

Sportfiske är något man kan ägna sig åt året runt, och varje årstid tillför sin speciella tjusning till fisket. En av de vanligaste fiskarterna i våra insjöar är gäddan. Många förknippar gäddfiske med något man ägnar sig åt på våren när gäddan leker eller på hösten när de äter upp sig inför vintern. Men vad inte många vet är att man kan fånga stora gäddor genom ismete på vintern. Vill du prova på detta är Norrbotten med sina många sjöar och kalla vintrar något för dig! Det finns olika metoder att isfiska efter gädda. Antingen använder man sig av ett angeldon med levande bete på, till exempel en mört. Ett annat sätt är att pimpla med en vertikalpirk. Båda sätten är effektiva och rekommendationen är att använda sig av båda metoderna samtidigt för att öka chansen till stor gädda. Det är inte ovanligt att gäddor i storleksklassen 10 kilo och över det fångas på detta sätt. Tänk också på att helst använda nylonlina när man fiskar på vintern eftersom de tvinnade linorna lätt drar åt sig vatten som fryser fast på linan!

Så fångar du storgäddan genom ismete

Fisket i Norrbotten är en riktig naturupplevelse. Alla årstider bjuder på sin speciella charm och sina unika utmaningar när det kommer till sportfiske. Oavsett om du är ute efter bäcköring, harr eller riktig grov gädda så finns det vatten som passar. Som en extra sporre finns här även möjlighet till bra ismete under vinterhalvåret där det finns chans att få riktigt grov gädda på kroken. En av anledningarna till att sportfisket i detta område är så bra är att det, till skillnad från södra Sverige, inte är lika exploaterat. Miljöförstöringen är inte lika utbredd vilket gör att vattnet blir friskare för fisken att växa till sig i. Eftersom många vatten också ligger långt ut i vildmarken besöks de inte lika flitigt av sportfiskare som mer tillgängliga vatten i övriga landet. Detta gör att tillgången till fisk är mycket större här! Som med allt fiske gäller det även här att ha ett stort tålamod. Ibland kan det gå flera dagar utan att det hugger en enda gång. Men till sist har man hittat just det där betet som fungerar på just den platsen och plötsligt känns det som att fiskarna står på rad för att få hugga på betet. Denna tålamodsprövande väntan är absolut en av den största charmen med sportfiske. Helt plötslig får man belöningen för sitt slit!